Závin smetanový
Suroviny
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 70 g Máslo čerstvé
- 50 g Cukr moučkový
- 0.5 kávová lžička Sádlo škvařené
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 0.2 l Zakysaná smetana
- 0.25 l Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Pudinkový prášek - vanilkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 372 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 22 g
- Sodík 132 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 199.5 mg
- Draslík 99.4 mg
- Vláknina 1595 mg
- Vitamín A 1595 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve vlahé vodě rozehřejeme sádlo, přilijeme do důlku v mouce, přidáme rozkvedlaná vejce a sůl. Vypracujeme vláčné těsto, přiklopíme je nahřátým kastrolem a necháme půl hodiny odležet. Z těsta poté vyválíme bochánek, který nehněteme v mouce. Bochánek položíme ma moukou poprášený ubrousek a válečkem zčásti rozválíme. Plát těsta následně vytáhneme přes hřbet ruky do velice tenka, řádně vytáhneme i okraje.
-
2
Žloutky utřeme s máslem a cukrem do husta, přisypeme pudinkový prášek, tuhý sníh a smetanu.
-
3
Vytažené těsto potřeme připravenou směsí, rychle sbalíme a vložíme do vymaštěného pekáče s okrajem. Povrch pokapeme máslem, závin upečeme ve středně vyhřáté troubě 40 minut.