Lorrainský koláč
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 120 g Slanina vepřová
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 45 g Sýr Eidam cihla 40%
- 280 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Voda pitná
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 650 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 51 g
- Sodík 258 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 342.5 mg
- Draslík 281.4 mg
- Vláknina 1937.3 mg
- Vitamín A 1937.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do vetší mísy dáme mouku, sůl a máslo. Vše rozdrobíme, můžeme použít mixér. Rozšlehané vejce vlijeme do těsta, pokud se příliš drobí, můžeme přilít vodu. Hotové těsto dáme vychladit.
-
2
Vychlazené těsto vyválíme do kruhu o síle 5 mm a přeneseme pomocí válečku do formy o průměru 2O - 22,5 cm. Těsto opatrně přimáčkneme, ale nenatahujeme, přebytečné odkrojíme a na dně formy propícháme vidličkou.
-
3
Na těsto dáme papír na pečení, formu zatížíme vysypáním suchými fazolemi nebo rýží. Pečeme cca 10 minut, potom papír i zátěž odstraníme. Těsto znovu opatrně propícháme a pečeme 3 minuty dokud nezačne zlátnout. Necháme vychladnout.
-
4
Plátky tučnější slaniny nakrájíme na větší kostičky, dáme do menší pánve a na mírném plameni smažíme do křupava. Osmaženou slaninu vyjmeme a dáme okapat na papírovou utěrku. Na výpek přidáme jemně nakrájenou šalotku a osmahneme. Pokud máme málo výpeku, můžeme přidat máslo. Osmahnutou šalotku dáme také okapat.
-
5
Ve větší míse rozšleháme vejce, žloutky, smetanu, nastrouhaný sýr a koření. Na těsto rozložíme slaninu se šalotkou a vše pokryjeme náplní z vajec. Zapékáme v horní části trouby. Podáváme na talíři, nebo přímo z formy.