Višňové knedlíky se šlehačkou
Suroviny
- 40 g Čokoláda hořká
- 125 g Mouka polohrubá
- 10 g Droždí
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Marmeláda višňová
- 3 polévková lžíce Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Koňak vaječný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 407 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 25 g
- Sodík 154 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 152.1 mg
- Draslík 162.2 mg
- Vláknina 11987.5 mg
- Vitamín A 11987.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 50.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku prosijeme do mísy, vyhloubíme důlek. Dáme do něj droždí s cukrem a lžíci vlažného mléka. Promícháme s trochou mouky, necháme přikryté kynout asi 15 minut.
-
2
Máslo, mléko, špetku soli a zbylou mouku prohněteme s kváskem, přikryjeme a necháme hodinu kynout (do dvojnásobného objemu).
-
3
Těsto vyválíme na plát a rozkrojíme na 4 čtverce. Na každý dáme 1/2 lžíce marmelády a vytvarujeme knedlík. Vymaštěné síto zavěsíme do hrnce s vařící vodou a knedlíky vaříme v páře 12 - 14 minut.
-
4
Ušleháme smetanu a vmícháme do ní likér. Knedlíky podáváme s likérovou šlehačkou a nastrouhanou čokoládou.