Hrášková polévka
Suroviny
- 500 g Hrášek
- 100 g Šunka dušená
- 1 ks Brambory
- 1 ks Celer - nať
- 1 ks Pórek
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Olej stolní
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 407 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 11 g
- Sodík 1253 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 19.2 mg
- Draslík 938.9 mg
- Vláknina 24781.2 mg
- Vitamín A 24781.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 83.7 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
30 minut podusíme na oleji nakrájenou cibuli, mrkev, pórek, celer, česnek, bramboru, šunku a petrželku.
-
2
Přidáme hrášek a zeleninový vývar. Vaříme pomalu, dokud hrášek nezměkne.
-
3
Polovinu polévky odebereme, rozmixujeme a vrátíme k druhé polovině.
-
4
Přilijeme smetanu, podle potřeby polévku přihřejeme, opepříme a osolíme.