Kynutá babeta
Suroviny
- 110 g Cukr krupice
- 50 g Poleva čokoládová
- 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 70 g Máslo čerstvé
- 75 ml Pomerančová šťáva
- 50 ml Rum
- 125 ml Mléko polotučné
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Droždí sušené
- 2 ks Mandarinky
- 1 ks Máta
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 323 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 15 g
- Sodík 55 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 112.7 mg
- Draslík 82.1 mg
- Vláknina 2791.5 mg
- Vitamín A 2791.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené droždí a 50 g mouky rozmícháme ve vlažném mléce a necháme vzejít kvásek.
-
2
Ze zbylé mouky, kvásku a vajec vypracujeme těsto, necháme je kynout asi 30 minut.
-
3
Potom do těsta zapracujeme máslo, 70 g cukru a špetku soli. Těstem naplníme vymazanou dortovou formu o průměru 26 cm a necháme ještě 30 minut kynout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut. Upečený moučník uvolníme z formy a necháme vychladnout.
-
4
Pomerančovou šťávu svaříme se zbylým cukrem a ochutíme rumem. Polevou přelijeme babetu, ozdobíme ušlehanou smetanou, plátky mandarinek, lístky máty a čokoládovou polevou, nanesenou do tvaru čárek.