Makaronový nákyp s brokolicí
Suroviny
- 500 g Brokolice
- 200 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 400 g Špagety, Makarony
- 400 ml Smetana 12% (konzumní)
- 100 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 4 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1001 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 51 g
- Sodík 407 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 249.6 mg
- Draslík 705.4 mg
- Vláknina 18283.7 mg
- Vitamín A 18283.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 118.3 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 126.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Makarony rozlámeme a uvaříme v osolené vodě.
-
2
Brokolici omyjeme, rozebereme na růžičky a košťály nakrájíme na kousky. Očištěnou mrkev nakrájíme na hranolky. Oloupaný česnek nasekáme a zpěníme na másle. Přidáme brokolici, mrkev a krátce opečeme. Osolíme, opepříme a ochutíme špetkou šafránu. Podlijeme vývarem a zvolna vaříme několik minut.
-
3
Zapékací mísu vymažeme máslem a plníme střídavě vrstvou makaronů, zeleniny a nasekané petrželky. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme smetanou rozšlehanou se žloutky. Pečeme asi 20 minut ve středně vyhřáté troubě.