Sváteční žampionová polévka
Suroviny
- 1 kostka Bujón houbový
- 20 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Žampiony čerstvé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 157 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 10 g
- Sodík 151 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 138.7 mg
- Draslík 225.2 mg
- Vláknina 2021.3 mg
- Vitamín A 2021.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli a žampiony jemně nakrájíme, zpěníme na másle. Přisypeme mouku, osmahneme, postupně zalijeme vodou a rozšleháme. Osolíme, opepříme a vaříme 20 minut.
-
2
Nakonec přidáme Masox, smetanu, prohřejeme, a posypeme nasekanou petrželkou a drobně pokrájenými vejci uvařenými natvrdo.