Severský bramborový salát
Suroviny
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 6 ks Brambory
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 hrst Pažitka
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 šálek Smetana 33% (šlehačka)
- 0.25 šálek Máslo čerstvé
- 0.25 šálek Voda pitná
- 6 polévková lžíce Francouzská zálivka
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 462 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 37 g
- Sodík 303 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 444.2 mg
- Draslík 565.7 mg
- Vláknina 6693.9 mg
- Vitamín A 6693.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.9 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory uvaříme v osolené vodě téměř do měkka, vychladlé oloupeme a nakrájíme na kostičky.
-
2
V míse smícháme brambory s francouzskou zálivkou a necháme je v chladu marinovat.
-
3
Dále připravíme zálivku - do rozpuštěného másla přimícháme mouku, sůl, pepř, mletou papriku, hořčici a cukr. Nakonec přidáme žloutky, rozmíchané ve vodě okyselené octem.
-
4
Směs vaříme za stálého míchání ve vodní lázni do zhoustnutí. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Do vychladlé směsi zlehka vmícháme ušlehanou smetanu, vše rozmixujeme a necháme vychladit.
-
5
Před podáváním přelijeme marinované brambory vychlazenou zálivkou a ozdobíme nasekanou pažitkou.