Květáková polévka s mletou paprikou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Květák
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 l Voda pitná
  • 1 dl Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 203 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 230 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 114.6 mg
  • Draslík 238.4 mg
  • Vláknina 3974.5 mg
  • Vitamín A 3974.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný květák rozebereme na růžičky, vložíme je do vařící osolené a mírně oslazené vody a uvaříme téměř doměkka.

  • 2

    Měkké růžičky vyjmeme a ponecháme celé. Košťál rozmixujeme s trochou vývaru.

  • 3

    Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, odstavíme z ohně a vmícháme mletou papriku. Po zpěnění ji zředíme trochou vodoy, rozšleháme a povaříme.

  • 4

    Jíšku smícháme s košťálem a květákovým vývarem, přidáme měkké růžičky, přisolíme a krátce povaříme.

  • 5

    Polévku odstavíme z ohně, vmícháme žloutek rozkvedlaný se smetanou a polévku jen přihřejeme.

  • 6

    Ihned podáváme.

Komentáře k receptu