Mazanec
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 580 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 35 g Droždí
- 50 g Mandle plátky
- 150 ml Mléko polotučné
- 100 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Cukr moučka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 600 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 19 g
- Sodík 268 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 180.8 mg
- Draslík 177.8 mg
- Vláknina 6554 mg
- Vitamín A 6554 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plechy vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 200 °C.
-
2
Několik lžic vlažného mléka, lžíce cukru a droždí utřeme kašičku, kterou necháme na teple vykynout.
-
3
Do mísy prosijeme mouku, přidáme vanilkový cukr, rozšlehané žloutky ve zbylém mléce s vodou, sůl, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a šťávu, a na závěr vykynutý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme rozinky. Těsto necháme alespoň hodinu na teple kynout.
-
4
Vykynuté těsto vále ještě vypracujeme, vytvoříme dva mazance a na plechu necháme ještě asi 45 minut kynout.
-
5
Poté mazance potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
-
6
V předehřáté troubě cca 5 – 8 minut pečeme na 200 °C, poté teplotu snížíme na 170 °C a dopečeme. Aby se mazance svrchu nepřipalovaly, přikryjeme je pečicím papírem.
-
7
Upečené mazance necháme vychladnout a sypeme moučkovým cukrem.