Jemný vepřovo-sýrový mletý řízek
Suroviny
- 500 g Vepřový bok
- 160 g Sýr Ementál (Primátor)
- 100 g Strouhanka
- 100 g Strouhanka
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Salát hlávkový
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 3 špetka Kmín mletý
- 3 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Sůl
- 2 dl Mléko polotučné
- 0.14 dl Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1088 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 87 g
- Sodík 731 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 253.7 mg
- Draslík 323.3 mg
- Vláknina 4847.4 mg
- Vitamín A 4847.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Strouhanku dáme do misky, zalijeme ji mlékem a necháme asi 5 minut namočenou. Omytý prorostlý bůček pokrájíme na kousky a pomeleme najemno na masovém strojku. Tvrdý sýr nastrouháme a přidáme do mísy k masu. Ještě přimícháme žloutek, sůl, čerstvě pomletý bílý pepř, mletý kmín, muškátový oříšek a nakonec namočenou strouhanku. Směs důkladně promícháme, misku zakryjeme a odložíme do chladničky.
-
2
Druhý den připravíme trojobal: hladkou mouku + rozšlehaná vejce se solí + strouhanku. Ze směsi utvoříme kulaté (nebo oválné) placky silné 2-3 cm o průměru přibližně 6-8 cm. Listy hlávkového salátu omyjeme a necháme okapat.
-
3
V pánvi rozpálíme olej a řízky při mírnější teplotě osmažíme z každé strany dozlatova. Na talíře rozložíme listy hlávkového salátu, na ně poklademe usmažené řízky a hned je servírujeme teplé.