Polévka Savoyarde
Suroviny
- 120 g Celer bulvový
- 125 g Slanina vepřová
- 40 g Sádlo škvařené
- 200 g Houby čerstvé
- 180 g Sýr Gruyére
- 6 krajíc Chléb toastový
- 750 ml Mléko polotučné
- 750 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 32 g
- Sodík 750 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 66.1 mg
- Draslík 518.5 mg
- Vláknina 10050.8 mg
- Vitamín A 10050.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pórek očistíme, dobře umyjeme pod studenou tekoucí vodou a nakrájíme na tenká kolečka. Celer a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
-
2
V hrnci na rozehřátém sádle necháme zesklovatět slaninu. Když kostičky slaniny začnou prskat, přidáme zeleninu a za stálého míchání opékáme asi 5 minut. Zalijeme vodou a mlékem, půl a půl, osolíme, opepříme, přidáme nakrájené houby a přivedeme k varu. Přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme hodinu a půl.
-
3
Sýr nastrouháme na jemném struhadle, krajíce chleba překrájíme na 4 dílky, které posypeme nastrouhaným sýrem, položíme na plech potřený olejem a dáme krátce dozlatova opéct do trouby rozehřáté na 180 °C.
-
4
Kousky opečeného chleba položíme na talíře, přelijeme polévkou a servírujeme.