Saté špízky s burákovou omáčkou
Suroviny
- 400 g Kuřecí prsa
- 100 g Ořechy burské pražené
- 300 ml Kokosové mléko
- 1.5 kávová lžička Pasta Sambal Oelek
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 4 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 ks Zázvor celý
- 1 špetka Sůl
- 4 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Limetková šťáva
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 471 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 32 g
- Sodík 286 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 64 mg
- Draslík 615 mg
- Vláknina 4730 mg
- Vitamín A 4730 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nakrájíme na tenké, cca 10 cm dlouhé proužky. Oloupaný zázvor nastrouháme najemno a polovinu smícháme s 50 ml kokosového mléka, sójovou omáčkou, polovinou lžičky sambalu, koriandrem, polovinou cukru a osolíme. Poté vše svaříme na marinádu. Vložíme do ní maso, promícháme a necháme cca 2 hodiny odležet v lednici. Špejle mezitím namočíme do vody.
-
2
Na omáčku nasekáme najemno burské oříšky, smícháme se zbytkem zázvoru, zbytkem kokosového mléka, zbytkem sambalu a cukru, přivedeme k varu. Na mírném ohni povaříme do zhoustnutí. Omáčku dochutíme solí a limetkovou šťávou.
-
3
Proužky masa napícháme na špejle do tvaru vlnovky a na grilu nebo rozpáleném oleji opékáme z každé strany cca 3-4 min. Podáváme horké, s připravenou burákovou omáčkou.