Kyjevské karbanátky se zadělávaným květákem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 600 g Květák
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 125 ml Mléko polotučné
- 150 ml Zakysaná smetana
- 3 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Žemle tuková
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 l Voda pitná
- 1 kg Slepice
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 0.69 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 867 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 49 g
- Sodík 897 mg
- Bílkoviny 68 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 330.2 mg
- Draslík 1037.6 mg
- Vláknina 6628.8 mg
- Vitamín A 6628.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 82.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou slepici vykostíme, maso nakrájíme a umeleme. Do vlažného mléka namočíme nakrájené žemle, po 5 minutách je mírně vymačkáme, přidáme k mletému masu a ještě jednou spolu umeleme.
-
2
K masu se žemlí přilijeme 60 g rozpuštěného másla, přidáme sekanou petrželku, osolíme a dobře promícháme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji trochou strouhanky. Masovou směs v misce zakryjeme a asi na 45 minut dáme do lednice odležet.
-
3
Mezitím připravíme zadělávaný květák. Očištěný a omytý malý květák povaříme odkrytý 20 minut ve slané vodě, scedíme a rozdělíme na růžičky.
-
4
V kastrolu si ze 40 g másla a 30 g hladké bílé mouky připravíme světlou jíšku, podlijeme ji teplým vývarem z květáku, osolíme, přidáme lžičku cukru, nasekaný kopr a asi 10 minut povaříme. Těsně před koncem vaření zjemníme omáčku žloutkem, rozmíchaným ve 150 ml zakysané smetany. Do omáčky vložíme připravený květák, necháme přejít var a odstavíme.
-
5
Masovou směs vyndáme z lednice a utvoříme z ní nevelké podlouhlé karbanátky, které obalíme ve strouhance. Osmažíme je po obou stranách v rozpáleném oleji dorůžova.
-
6
Karbanátky podáváme dohromady se zadělávaným květákem.