Kyjevské karbanátky se zadělávaným květákem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 600 g Květák
  • 30 g Mouka pšeničná hladká
  • 125 ml Mléko polotučné
  • 150 ml Zakysaná smetana
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 ks Žemle tuková
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 l Voda pitná
  • 1 kg Slepice
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 0.69 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 867 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 897 mg
  • Bílkoviny 68 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 330.2 mg
  • Draslík 1037.6 mg
  • Vláknina 6628.8 mg
  • Vitamín A 6628.8 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 82.1 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou slepici vykostíme, maso nakrájíme a umeleme. Do vlažného mléka namočíme nakrájené žemle, po 5 minutách je mírně vymačkáme, přidáme k mletému masu a ještě jednou spolu umeleme.

  • 2

    K masu se žemlí přilijeme 60 g rozpuštěného másla, přidáme sekanou petrželku, osolíme a dobře promícháme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji trochou strouhanky. Masovou směs v misce zakryjeme a asi na 45 minut dáme do lednice odležet.

  • 3

    Mezitím připravíme zadělávaný květák. Očištěný a omytý malý květák povaříme odkrytý 20 minut ve slané vodě, scedíme a rozdělíme na růžičky.

  • 4

    V kastrolu si ze 40 g másla a 30 g hladké bílé mouky připravíme světlou jíšku, podlijeme ji teplým vývarem z květáku, osolíme, přidáme lžičku cukru, nasekaný kopr a asi 10 minut povaříme. Těsně před koncem vaření zjemníme omáčku žloutkem, rozmíchaným ve 150 ml zakysané smetany. Do omáčky vložíme připravený květák, necháme přejít var a odstavíme.

  • 5

    Masovou směs vyndáme z lednice a utvoříme z ní nevelké podlouhlé karbanátky, které obalíme ve strouhance. Osmažíme je po obou stranách v rozpáleném oleji dorůžova.

  • 6

    Karbanátky podáváme dohromady se zadělávaným květákem.

Komentáře k receptu