Skaninávské kanapky
Suroviny
- 200 g Vepřový jazyk uzený
- 60 g Máslo čerstvé
- 25 g Losos uzený
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 6 ks Vejce slepičí
- 8 ks Kapary
- 8 ks Sardelová očka
- 2 špetka Sůl
- 4 plátek Chléb samožitný
- 4 plátek Chléb pšeničný (bílý)
- 7 dl Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Křen
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 760 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 66 g
- Sodík 783 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 484.7 mg
- Draslík 263.5 mg
- Vláknina 452.5 mg
- Vitamín A 452.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.9 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plátky tmavého i bílého chleba vypíchneme formičkami různé tvary, např. kolečka, trojúhelníky, čtyřlístek, květiny, srdíčka aj., přibližně do průměru 6 cm.
-
2
V rendlíku si uvaříme ve 7 dl vody 6 vajec natvrdo. Vaříme je 9-10 minut. Uvařené vejce zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Uzený vařený jazyk (oloupaný) nakrájíme na tenké plátky.
-
3
Přichystáme si lososové máslo: plátek uzeného lososa (v oleji nebo vlastní šťávě) pokrájíme, dáme do misky, přidáme máslo a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem lehký krém.
-
4
V druhé misce si připravíme křenové máslo: očistíme a omyjeme kousek křenu, který jemně nastrouháme. V misce si utřeme měkké máslo se solí do pěny, do másla vmícháme křen a dochutíme několika kapkami citrónové šťávy.
-
5
1/3 kanapek (jednohubek) potřeme lososovým máslem, na ně položíme plátky z 3 vajíček a ozdobíme petrželkou. 2/3 kanapek potřeme křenovým máslem, na ně položíme plátky uzeného jazyka. Zbývající kanapky potřeme máslem, na ně položíme plátky z 3 vajíček. Na každou kanapku položíme sardelové očko s kapary. Všechny kanapky poklademe na větší mísu a servírujeme.