Hovězí žemlovka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 274 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 10 g
- Sodík 865 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 280.8 mg
- Draslík 191 mg
- Vláknina 176.4 mg
- Vitamín A 176.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dvě žemle nakrájíme na kostičky a v pánvi na rozpáleném másle je osmažíme dozlatova. Petrželku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. 2 tvrdé žemle nastrouháme a strouhanku v misce utřeme s máslem. Dáme ji do hrnce, zalijeme hovězí vývarem (5 dl) a polévku přivedeme k varu.
-
2
Pomalu vaříme asi 10 minut. V 5 dl studeného hovězího vývaru rozšleháme žloutky a přilijeme je do vařící polévky. Promícháme, přidáme muškátový květ, pepř a polévku dochutíme solí. Na talíře rozdělíme osmažené žemle, přelijeme polévkou, ozdobíme petrželkou a podáváme.