Bešamel s jablky a celerem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Jablka
  • 1.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Sůl
  • 5 dl Voda pitná
  • 2 dl Vývar zeleninový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 111 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 570 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 8.7 mg
  • Draslík 238.2 mg
  • Vláknina 3965 mg
  • Vitamín A 3965 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.4 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Celer a sladkokyselá jablka oloupeme, omyjeme, jablka rozpůlíme a vykrojíme jadřince. Celer i jablka nakrájíme na malé kostky a dáme do rendlíku s 5 dl vody. Přidáme sůl, cukr, 0.5 lžičky citrónové šťávy a dusíme přibližně 15-20 minut pod poklicí doměkka.

  • 2

    Mezitím v druhém rendlíku rozpustíme lžíci másla. Přidáme k ní lžíci polohrubé mouky a usmažíme světlou jíšku. Postupně za stálého míchání přiléváme zeleninový vývar, mícháme a necháme omáčku zlehka probublávat. Musí být hladká. Vaříme ji přibližně 15 minut.

  • 3

    Podušený celer s jablky v mírně vychladlém vývaru rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a vše za stálého míchání přilijeme do bešamelové omáčky. Přimícháme lžíci smetany, necháme přejít varem a odstavíme z plotny.

  • 4

    Nakonec omáčku podle chuti dosolíme a podáváme. Omáčka by měla mít mírně sladkokyselou chuť.

Komentáře k receptu