Bešamel s jablky a celerem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Jablka
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 5 dl Voda pitná
- 2 dl Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 111 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 6 g
- Sodík 570 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 8.7 mg
- Draslík 238.2 mg
- Vláknina 3965 mg
- Vitamín A 3965 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Celer a sladkokyselá jablka oloupeme, omyjeme, jablka rozpůlíme a vykrojíme jadřince. Celer i jablka nakrájíme na malé kostky a dáme do rendlíku s 5 dl vody. Přidáme sůl, cukr, 0.5 lžičky citrónové šťávy a dusíme přibližně 15-20 minut pod poklicí doměkka.
-
2
Mezitím v druhém rendlíku rozpustíme lžíci másla. Přidáme k ní lžíci polohrubé mouky a usmažíme světlou jíšku. Postupně za stálého míchání přiléváme zeleninový vývar, mícháme a necháme omáčku zlehka probublávat. Musí být hladká. Vaříme ji přibližně 15 minut.
-
3
Podušený celer s jablky v mírně vychladlém vývaru rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a vše za stálého míchání přilijeme do bešamelové omáčky. Přimícháme lžíci smetany, necháme přejít varem a odstavíme z plotny.
-
4
Nakonec omáčku podle chuti dosolíme a podáváme. Omáčka by měla mít mírně sladkokyselou chuť.