Pražský dort se šlehačkou
Suroviny
- 500 g Máslo čerstvé
- 60 g Máslo čerstvé
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 500 g Mouka pšeničná hrubá
- 500 g Cukr moučkový
- 500 g Cukr moučkový
- 300 g Marmeláda malinová
- 1 ks Citrony
- 0.25 ks Pomeranče
- 15 ks Vejce slepičí
- 0.25 l Smetana čerstvá ke šlehání
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2187 kcal
- Sacharidy 262 g
- Tuky 112 g
- Sodík 284 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 191 g
- Cholesterol 1033.9 mg
- Draslík 318.5 mg
- Vláknina 10996.7 mg
- Vitamín A 10996.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.3 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 107.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme mouku s cukrem a strouhanou pomerančovou kůrou. Přidáme pět žloutků a utřeme. Poté vmícháme deset celých vajec, znovu utřeme, po kapkách vlijeme rozpuštěné, prochladlé máslo a zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z pěti bílků.
-
2
Těstem naplníme tři formy různé velikosti, které vymažeme máslem a vysypeme moukou. Složíme je na plech a v mírně vyhřáté troubě upečeme dozlatova.
-
3
Hotové dorty vyklopíme, necháme vychladnout, potřeme marmeládou a bílou polevou a necháme oschnout. Složíme na sebe, dozdobíme ušlehanou smetanou a podáváme.
-
4
Polevu umícháme z cukru, šťávy vymačkané z citronu a vroucí vody dle potřeby.