Krémový bujon s paprikou a hráškovými lusky
Suroviny
- 200 g Paprika červená
- 200 g Hrachové lusky
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 150 g Petržel kořen
- 300 g Pórek
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Saturejka
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo pepřové
- 2 polévková lžíce Chilli omáčka
- 3 polévková lžíce Jogurt bílý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 308 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 155 g
- Sodík 920 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1018.2 mg
- Vláknina 17462.8 mg
- Vitamín A 17462.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 165.2 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Červené papriky omyjeme, zbavíme semínek a pokrájíme na proužky.
-
2
Mladé hráškové lusky očistíme a omyjeme.
-
3
V hrnci na rozpuštěném pepřovém másle lusky s paprikou podusíme, přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přimícháme 2 lžíce chilli omáčky, 3 lžíce bílého smetanové jogurtu a 1 lžíci rajského protlaku a při mírné teplotě vaříme 7-9 minut (podle návodu).
-
4
Krémový bujon dochutíme solí, cukrem a podáváme.
-
5
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
7
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
8
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
9
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
10
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.