Krémový bujon s paprikou a hráškovými lusky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Paprika červená
  • 200 g Hrachové lusky
  • 100 g Celer bulvový
  • 250 g Mrkev kořen
  • 150 g Petržel kořen
  • 300 g Pórek
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo pepřové
  • 2 polévková lžíce Chilli omáčka
  • 3 polévková lžíce Jogurt bílý
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 308 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 155 g
  • Sodík 920 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1018.2 mg
  • Vláknina 17462.8 mg
  • Vitamín A 17462.8 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 165.2 mg
  • Vitamín E 4.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Červené papriky omyjeme, zbavíme semínek a pokrájíme na proužky.

  • 2

    Mladé hráškové lusky očistíme a omyjeme.

  • 3

    V hrnci na rozpuštěném pepřovém másle lusky s paprikou podusíme, přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přimícháme 2 lžíce chilli omáčky, 3 lžíce bílého smetanové jogurtu a 1 lžíci rajského protlaku a při mírné teplotě vaříme 7-9 minut (podle návodu).

  • 4

    Krémový bujon dochutíme solí, cukrem a podáváme.

  • 5

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 6

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.

  • 7

    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.

  • 8

    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 9

    Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 10

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře k receptu