Zeleninová polévka po indicku
Suroviny
- 45 g Máslo čerstvé
- 400 g Cizrna
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 175 g Jogurt bílý
- 25 g Česnek
- 3 kávová lžička Kari koření
- 0.25 kávová lžička Skořice mletá
- 0.25 kávová lžička Kurkuma
- 0.25 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 ks Celer řapíkatý
- 0.5 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Jablka
- 1.25 l Vývar drůbeží
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 720 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 107 g
- Sodík 1151 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 19.2 mg
- Draslík 450.8 mg
- Vláknina 8527.3 mg
- Vitamín A 8527.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.8 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozpustíme máslo, zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nadrobno nakrájený stonek řapíkatého celeru, oloupané a na kostičky nakrájené jablko, na kostičky nakrájenou zelenou papriku bez semen, na kostičky nakrájenou mrkev, 3-5 utřených stroužků česneku, opékáme ještě cca 5 minut.
-
2
Přidáme mouku, kari, mletý zázvor, mletou skořici a kurkumu, opékáme ještě cca 2 minuty. Zalijeme vývarem, přidáme konzervovanou cizrnu oloupanou a lehce rozmačkanou, krájená konzervovaná rajčata, bobkový list.
-
3
Vaříme cca 20 minut. Poté vyndáme bobkový list, přidáme nasekanou petrželovou nať, citronovou šťávu.
-
4
Bílý jogurt rozmícháme v troše odebrané polévky a vlijeme zpět do hrnce.
-
5
Na talíři zdobíme nasekanou čerstvou petrželkou.