Jogurtová terina s javorovým sirupem
Suroviny
- 125 g Cukr krupice
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.5 ks Cukr vanilka
- 8 ks Meduňka
- 5 plátek Želatina
- 0.5 dl Jogurt bílý
- 2 dl Jogurt bílý
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 dl Voda pitná
- 0.5 dl Sirup javorový
- 0.5 dl Sirup javorový
- 1 balení Piškoty cukrářské
- 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 506 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 25 g
- Sodík 102 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 252.7 mg
- Draslík 207.5 mg
- Vláknina 7005 mg
- Vitamín A 7005 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse vyšleháme čerstvé žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny a postupně budeme zašlehávat 3 lžíce javorového sirupu. Do žloutkové pěny přimícháme 2 dl jogurtu a zakysanou smetanu.
-
2
Želatinu namočíme do trošky studené vody, po 5 minutách vodu se želatinou přihřejeme, rozpustíme a přimícháme ji do 0,5 dl jogurtu, který přimícháme do jogurtového krému.
-
3
Zvlášť vyšleháme smetanu na šlehačku a bílky na tuhý sníh. Obě ingredience postupně přimícháme do krému a naplníme formu, kterou jsme vyložili potravinářskou fólií.
-
4
Na talíř nalijeme 1 dl javorového sirupu. Jednu stranu dlouhých piškotů namočíme do sirupu a namočenou stranou je položíme na povrch jogurtového krému. Formu zakryjeme fólií a dáme přes noc do chladničky.
-
5
Druhý den jogurtovou terinu opatrně vyklopíme a nakrájíme na porce.
-
6
Ke každé porci na talířku ozdobně upravíme (pomocí lžíce) smíchaný javorový sirup se smetanou a lístky meduňky.