Tutmanik - tvarohový zákusek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 800 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Droždí
  • 500 g Tvaroh tvrdý
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 4 dl Voda pitná
  • 8 dl Jogurt bílý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 566 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 229 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 24 mg
  • Draslík 52 mg
  • Vláknina 5160 mg
  • Vitamín A 5160 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy rozdrobíme droždí, přilijeme 1 dl vlažné vody, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Pak k němu přidáme mouku, sůl, zamícháme a přiléváme tolik vlažné vody (3-4 dl), abychom vypracovali vláčné těsto (jako na buchty). Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 4 díly, zakryjeme utěrkou a necháme chvíli kynout.

  • 2

    Asi po 20 minutách z každého dílu vyválíme placku vysokou asi 2 cm a potřeme máslem. První placku položíme na plech vymazaný máslem, posypeme ji nastrouhaným tvarohem, posolíme, položíme druhou placku pomazanou máslem, zase na ni dáme nastrouhaný tvaroh. Takto opakujeme a povrch poslední placky potřeme 2 dl bílého jogurtu. Ostrý nůž si namočíme do teplé vody a koláč pokrájíme na kosočtverce a vložíme ho do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova při 200°C. přibližně 20 - 30 minut.

  • 3

    Upečený tvarohový koláč tutmanik servírujeme vychladlý s miskou bílého jogurtu.

Komentáře k receptu