Tutmanik - tvarohový zákusek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 21 g
- Sodík 229 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 24 mg
- Draslík 52 mg
- Vláknina 5160 mg
- Vitamín A 5160 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy rozdrobíme droždí, přilijeme 1 dl vlažné vody, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Pak k němu přidáme mouku, sůl, zamícháme a přiléváme tolik vlažné vody (3-4 dl), abychom vypracovali vláčné těsto (jako na buchty). Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 4 díly, zakryjeme utěrkou a necháme chvíli kynout.
-
2
Asi po 20 minutách z každého dílu vyválíme placku vysokou asi 2 cm a potřeme máslem. První placku položíme na plech vymazaný máslem, posypeme ji nastrouhaným tvarohem, posolíme, položíme druhou placku pomazanou máslem, zase na ni dáme nastrouhaný tvaroh. Takto opakujeme a povrch poslední placky potřeme 2 dl bílého jogurtu. Ostrý nůž si namočíme do teplé vody a koláč pokrájíme na kosočtverce a vložíme ho do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova při 200°C. přibližně 20 - 30 minut.
-
3
Upečený tvarohový koláč tutmanik servírujeme vychladlý s miskou bílého jogurtu.