Černé noky s chřestovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Chřest bílý
- 250 g Chřest bílý
- 100 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Sépiový inkoust
- 1 kávová lžička Citrónová šťáva
- 4 ks Brambory vařené ve slupce
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Feferony
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Cukr krupice
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 3 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 247 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 13 g
- Sodík 1119 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 73.3 mg
- Draslík 739.9 mg
- Vláknina 13574.8 mg
- Vitamín A 13574.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uvaříme si bílý chřest: do vyššího hrnce dáme vařit vodu se solí, cukrem a citrónovou šťávou. Přidáme ještě lžíci másla. Chřest omyjeme, oloupeme škrabkou a odřežeme spodní tvrdé části stonků (2-4cm.) Jakmile se voda vaří, vložíme do ní chřest a vaříme ho 7-8 minut, podle toho, jak jsou silné stonky. Uvařený chřest vyjmeme sítem, necháme ho okapat a vychladnout. Pak ho pokrájíme na kousky 3-4cm dlouhé.
-
2
Připravíme si chřestovou omáčku: do mixéru dáme 1/2 pokrájeného chřestu, přilijeme k němu asi 100ml horké vody, ve které se chřest vařil, ještě přidáme máslo a vše rozmixujeme na polohustou omáčku. Nalijeme ji do kastrólku, podle chuti ji dosolíme, případně i osladíme, přidáme bílý pepř a dochutíme citrónovou šťávou.
-
3
Připravíme si bramborové těsto na noky. Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu k varu. Teplé brambory uvařené ve slupce oloupemme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme vejce, sůl, postupně přisypáváme mouku a vidličkou vše zpracujeme. Přidáme pár kapek sépiového ingoustu a znovu vše promícháme. Pak bramborové těsto dáme na pomoučený vál a rukama těsto dobře vypracujeme. Těsto by mělo být polotuhé, vláčné a nemělo by se lepit. Utvoříme z něj tenké válečky o průměru asi 2-3cm. Pak z něj nožem nakrájíme noky široké asi 2cm. Postupně je naházíme do vroucí vody, promícháme je, aby se nepřichytily ke dnu. Pomalu je vaříme okolo 4 minut, když vyplavou, jsou uvařené. Vyjmeme je sítem, necháme okapat a dáme je do mísy. Pokapeme je olivovým olejem, aby se k sobě nepřilepily a uchováme je teplé.
-
4
Očistíme si 2 stroužky česneku, které pokrájíme nadrobno. Zelenou feferonku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a 1/2 drobně posekáme. Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme. V pánvi si rozehřejeme olivový olej, na něm orestujeme česnek s chilli, přidáme pokrájený chřest a promícháme s petrželkou. Už nic nerestujeme, jen potřebujeme, aby se chřest prohřál.
-
5
Na talíře nalijeme teplou chřestovou omáčku. Na omáčku dáme černé teplé noky, pokryjeme je prohřátým chřestem s česnekem a hned servírujeme.