Hrášková omeleta se sýrem a šunkou
Suroviny
- 80 g Hrášek
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Lučina - termizovaný
- 500 g Voda pitná
- 20 g Hrachové lusky
- 55 g Sýr Gran Moravia
- 80 g šunka Holštýnská
- 200 ml Mléko plnotučné
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Rajčata
- 4 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř bílý
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 426 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 35 g
- Sodík 285 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 274.3 mg
- Draslík 326.4 mg
- Vláknina 4440.2 mg
- Vitamín A 4440.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 333.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu si vytřeme máslem.
-
2
Připravíme si bešamel: v hlubší pánvi rozehřejeme máslo, za stálého míchání přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Znížíme teplotu a za stálého šlehání přiléváme mléko, šleháme do doby, až se nám vytvoří hladká bešamelová omáčka. Poté pánev odstavíme z plotny. Do bešamelu přimícháme nastrouhaný sýr.
-
3
V kastrólku přivedeme k varu osolenou vodu, jakmile se začne vařit, nasypeme do ní očištěné mladé hráškové lusky a hrášek. Zeleninu povaříme pouze 3-4 minuty, pak ji scedíme a necháme okapat.
-
4
V misce vyšleháme 2 vejce s 2 žloutky, Lučinu, solí, pepřem, přidáme zelený hrášek, a vše promícháme s bešamelem. Pak si vyšleháme z bílků tuhý sníh, který zapracujeme do těsta. Nakonec přimícháme hráškové lusky.
-
5
Těsto nalijeme do koláčové formy, na povrch poklademe tenké plátky Holštýnské šunky a formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby. Omeletu pečeme přibližně 15 minut. Rajčata omyjeme, osušíme a rozkrájíme na čtvrtky.
-
6
Omeletu po upečení rozkrájíme na porce, dáme je na talíře a hned podáváme s rajčaty.