Řecký cheesecake baklava
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 475 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 29 g
- Sodík 242 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 41 mg
- Draslík 235.7 mg
- Vláknina 6800.4 mg
- Vitamín A 6800.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.4 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 81.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předehřejeme troubu na 180 °C.
-
2
Do velké mísy dáme tvaroh, smetanový sýr, vejce a žloutek, citronovou kůru z jednoho citronu, mandle a cukr. Vše důkladně prošleháme nahladko. Náplňí naplníme cukrářský sáček s velkou kulatou trubičkou.
-
3
100 gramů pistácií, 50 gramů krupicového cukru a skořici na ořechovou náplň najemno rozsekáme v mixéru.
-
4
Asi 400 gramů ( 9 velkých plátků ) těsta filo vybalíme a plátky rozpůlíme, takže získáme 18 menších plátků. Přikryjeme je vlhkou utěrkou, aby nepopraskaly a nevyschly. Jeden plátek položíme na pracovní plochu a štětcem ho potřeme rozehřátým máslem. Na něj položíme druhý plátek těsta filo a také ho potřeme máslem. Posypeme ho pár lžícemi rozmixované ořechové směsi tak, aby byl celý pokrytý tenkou vrstvou ořechů a přikryjeme třetím plátkem těsta, které opět potřeme máslem. Podél jednoho z dlouhých okrajů naneseme linku z tvarohové náplně a těsto zabalíme tak, aby náplň byla uprostřed každé trubičky.
-
5
Vytvořenou těstovou trubičku z těsta filo upravíme kolem okraje otevírací dortové formy o průměru 23 cm, kterou jsme předtím vytřeli tukem a vyložili pečicím papírem ( můžeme použít i formu na tarte tatin ). Celý postup zopakujeme s dalšími plátky těsta, celkem připravíme 6 trubiček. Do formy je skládáme do spirály tak, aby se konce trubiček dotýkaly. Nakonec všechny trubičky naskládané ve formě potřeme máslem a dáme péci do předehřáté trouby na 20 - 30 minut dozlatova.
-
6
Ohřejeme med ( ideálně řecký med )v rendlíku a když je dostatečně tekutý, nakapeme ho lžící na baklavu. Upečený cheesecake necháme zcela vychladnout, povrch posypeme trochou krupicového cukru jasně zelenými pistáciemi a můžeme podávat. Po rozkrájení získáme 10 porcí.