Řecký cheesecake baklava

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 75 g Mandle
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 110 g Pistácie
  • 150 g Sýr krémový
  • 225 g Tvaroh tučný
  • 110 g Cukr krupice
  • 400 g Těsto filo
  • 2 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Citrony
  • 4 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 475 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 242 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 41 mg
  • Draslík 235.7 mg
  • Vláknina 6800.4 mg
  • Vitamín A 6800.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.4 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 81.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Předehřejeme troubu na 180 °C.

  • 2

    Do velké mísy dáme tvaroh, smetanový sýr, vejce a žloutek, citronovou kůru z jednoho citronu, mandle a cukr. Vše důkladně prošleháme nahladko. Náplňí naplníme cukrářský sáček s velkou kulatou trubičkou.

  • 3

    100 gramů pistácií, 50 gramů krupicového cukru a skořici na ořechovou náplň najemno rozsekáme v mixéru.

  • 4

    Asi 400 gramů ( 9 velkých plátků ) těsta filo vybalíme a plátky rozpůlíme, takže získáme 18 menších plátků. Přikryjeme je vlhkou utěrkou, aby nepopraskaly a nevyschly. Jeden plátek položíme na pracovní plochu a štětcem ho potřeme rozehřátým máslem. Na něj položíme druhý plátek těsta filo a také ho potřeme máslem. Posypeme ho pár lžícemi rozmixované ořechové směsi tak, aby byl celý pokrytý tenkou vrstvou ořechů a přikryjeme třetím plátkem těsta, které opět potřeme máslem. Podél jednoho z dlouhých okrajů naneseme linku z tvarohové náplně a těsto zabalíme tak, aby náplň byla uprostřed každé trubičky.

  • 5

    Vytvořenou těstovou trubičku z těsta filo upravíme kolem okraje otevírací dortové formy o průměru 23 cm, kterou jsme předtím vytřeli tukem a vyložili pečicím papírem ( můžeme použít i formu na tarte tatin ). Celý postup zopakujeme s dalšími plátky těsta, celkem připravíme 6 trubiček. Do formy je skládáme do spirály tak, aby se konce trubiček dotýkaly. Nakonec všechny trubičky naskládané ve formě potřeme máslem a dáme péci do předehřáté trouby na 20 - 30 minut dozlatova.

  • 6

    Ohřejeme med ( ideálně řecký med )v rendlíku a když je dostatečně tekutý, nakapeme ho lžící na baklavu. Upečený cheesecake necháme zcela vychladnout, povrch posypeme trochou krupicového cukru jasně zelenými pistáciemi a můžeme podávat. Po rozkrájení získáme 10 porcí.

Komentáře k receptu