Rizoto s cuketou, rajčaty a sýrem pro děti

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 110 g Rýže Basmati
  • 50 g Cibule
  • 160 g Cuketa
  • 225 g Rajčata
  • 50 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 165 ml Voda pitná
  • 50 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 114 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 9 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 3.3 mg
  • Draslík 256 mg
  • Vláknina 3125 mg
  • Vitamín A 3125 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou cibuli pokrájíme velmi nadrobno. Mladou cuketku oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Tvrdý sýr nastrouháme na malém struhadle. Rajčata omyjeme, ponoříme je do misky s horkou vodou na 30 sekund, pak je zchladíme pod tekoucí vodou a oloupeme. Rozkrojíme je na poloviny, lžičkou vydlabeme semínka a dužinu pokrájíme nadrobno.

  • 2

    V sítu dobře promyjeme rýži basmati, dáme ji do rendlíku, zalijeme ji vodou a přivedeme ji pod pokličkou k varu. Pak hned snížíme teplotu a vaříme ji asi 10-12 minut (nejlépe ji uvaříme přesně podle návodu). Uvařenou rýži scedíme a necháme v sítu odkapat. Vidličkou horkou rýži v sítu občas načechráme.

  • 3

    Mezitím, než se rýže uvaří, v hlubší pánvičce na másle a oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájenou cuketu a rajčata. Směs restujeme 1-2 minuty, přilejeme 50 ml vody a pod pokličkou zeleninu dusíme asi 18-10 minut doměkka. Jakmile je zelenina měkká, rozmačkáme ji případně vidličkou, přimícháme sýr a jakmile se roztaví zamícháme do zeleniny rýži.

  • 4

    Čerstvé rizoto podáváme teplé.

Komentáře k receptu