Dort pro královnu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Mandle loupané
  • 150 g Čokoláda na vaření
  • 136 g Cukr moučka
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 225 g Čokoláda 70% kakao
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 175 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 483 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 27 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 114.5 mg
  • Draslík 23.6 mg
  • Vláknina 4414.2 mg
  • Vitamín A 4414.2 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    170g oloupaných mandlí posekáme nebo rozdrtíme. 70g si odložíme na ozdobení.

  • 2

    Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Čokoládu nalámeme do rendlíku a rozpustíme ji ve vodní lázni.

  • 3

    V jedné míse smícháme hladkou mouku s mandlemi (100g) a s 2 lžícemi moučkového cukru (16g).

  • 4

    V druhé míse vyšleháme měkké máslo se 104g moučkového cukru do pěny. Poté do pěny budeme zašlehávat rozpuštěnou čokoládu a postupně žloutky. Vznikne hladký nadýchaný krém. Troubu si předehřejeme na 180°C.

  • 5

    Bílky vyšleháme na tuhý sníh, do kterého přibližně v polovině šlehání přidáme 2 lžíce (16g) moučkového cukru.

  • 6

    Do připraveného krému budeme postupně zapracovávat 1/3 sníhu a připravenou mouku. Na závěr zamícháme zbytek sněhu.

  • 7

    Těsto nalijeme do dortové formy a dáme ji do trouby. Pečeme přibližně 30 minut. Upečený dort propíchneme špejlí, pokud se těsto nelepí, pak vyjmeme dort z trouby a necháme vychladnout - až potom odstraníme z dortu boky formy.

  • 8

    Připravíme si polevu: v rendlíku přivedeme k varu smetanu, pak ji odstavíme z plotny, vložíme do ní nalámanou čokoládu a mícháme do doby, až se rozpustí. Poté přidáme změklé máslo a znovu mícháme. Poleva by měla být hladká, bez hrudek. Vychladlý celý dort potřeme polevou a než poleva zatuhne boky posypeme nahrubo rozdrcenými mandlemi. Dort servírujeme, až bude poleva úplně ztuhlá.

  • 9

    Dobrou chuť.

Komentáře k receptu