Strašidýlka
Suroviny
- 100 g Fondán
- 30 g Čokoláda na vaření
- 70 g Cukr krupice
- 70 g Máslo čerstvé
- 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 70 g Cukr moučkový
- 40 g Tvaroh tučný
- 1 kávová lžička Voda pitná
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Kypřicí prášek do pečiva
- 1 polévková lžíce Marmeláda meruňková
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 175 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 7 g
- Sodík 11 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 30.2 mg
- Draslík 13.1 mg
- Vláknina 683.6 mg
- Vitamín A 683.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bílý fondán rozválíme a vykrájíme z něj 12 menších koleček.
-
2
Kouličky předem připravené ze základního těsta potřeme zahřátou meruňkovou marmeládou. Kolečka z fondánu položíme na kouličky a vytvarujeme strašidýlka.
-
3
Moučkový cukr utřeme s trochou vodou na hustou polevu - množství vody upravíme podle potřeby.
-
4
Čokoládou rozpuštěnou v horké vodní lázni namalujeme oči a pusy strašidýlek, oční panenky namalujeme cukrovou polevou.
-
5
Hotová strašidýlka necháme oschnout.
-
6
Základní těsto na figurky (cakepops) [61330]:
-
7
Změklé máslo s cukrem ušleháme do pěny, přidáme vejce a dobře promícháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše znovu promícháme.
-
8
Těsto dáme do máslem vymazané (nebo pečicím papírem vyložené) nižší obdélníkové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 15 minut. Po upečení necháme těsto ve formě chladnout asi 30 minut, potom vyklopíme z formy na mřížku.
-
9
Čerstvý tvaroh promícháme s moučkovým cukrem. Propečené okraje buchty odkrojíme a zbylou buchtu rukama rozdrobíme. Drobečky smícháme s tvarohovou směsí a ze vzniklé hmoty vytvarujeme 12 kouliček. Uložíme je do chladničky na 1 hodinu.
-
10
Do každé kouličky potom zapíchneme špejli.