Snadná bešamelová omáčka s vařeným květákem
Suroviny
- 50 g Sýr Parmezán
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 600 ml Mléko plnotučné
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Květák
- 2 ks Bobkový list
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Sůl
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel nať sušená
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 449 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 30 g
- Sodík 727 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 53.5 mg
- Draslík 970 mg
- Vláknina 14346.6 mg
- Vitamín A 14346.6 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 127.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 964.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci přivedeme k varu přibližně 1.5 - 2 l vody se solí. Očištěný a omytý květák rozebereme na střední růžičky. Jakmile se voda začne vařit, květák dáme do vody a pomalu ho vaříme do poloměkka až měkka (podle chuti) přibližně 10 minut. Pak květák z vody vyjmeme, necháme okapat a odložíme do mísy, kterou zakryjeme poklicí.
-
2
Omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a odložíme. Parmezán jemně nastrouháme a též odložíme. V rendlíku rozehřejeme máslo. Přidáme k němu hladkou mouku a za stálého míchání ji osmažíme dozlatova. Pak hned přimícháme studené mléko, bílý pepř, sůl, bobkové listy a špetku muškátového oříšku. Stále mícháme a pomalu vaříme do zhoustnutí 10-15 minut. Omáčka by měla být tak hustá, že po zamíchání vařečkou zůstává "cestička". Poté omáčku odstavíme z plotny, odstraníme bobkové listy, přimícháme petrželovou nať, nastrouhaný sýr a podle chuti dosolíme.
-
3
Květákové růžičky dáme na talíře, přelijeme je bešamelem a hned servírujeme.