Koláč s pomeranči a smetanou
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Cukr krupice
- 140 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr krupice
- 500 ml Pomerančová šťáva
- 100 ml Voda pitná
- 200 ml Smetana na šlehání
- 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Pomeranče
- 2 ks Vaječný žloutek sušený
- 8 plátek Želatina bílá plátky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 391 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 20 g
- Sodík 15 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 80.1 mg
- Draslík 251.1 mg
- Vláknina 4668.2 mg
- Vitamín A 4668.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech potřeme 20 g másla. Koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
-
2
Zbylé změklé máslo utřeme s cukrem, poté přidáme ostatní suroviny na těsto a vypracujeme dohladka. Zpracované těsto rozválíme a přeneseme na plech. Těsto propícháme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut.
-
3
V mezičase oloupeme pomeranče, rozdělíme je na dílky a odblaníme. Cukr utřeme se žloutky do krému. Plátky želatiny namočíme do vody. Z pomerančové šťávy 2 polévkové lžíce dáme vařit a vložíme do ní vymačkané želatinové plátky, už nevaříme! Necháme želatinu rozpustit.
-
4
Do krému vmícháme vychladlou želatinu a postupně pomerančovou šťávu. Dobře promícháme a necháme vychladnout v chladničce. Jakmile začne krém želírovat, přimícháme dobře ušlehanou smetanu. Necháme úplně ztuhnout.
-
5
Koláč vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout. Kolem těsta utvoříme okraj z pruhu z pečicího papíru. Koláč poklademe dílky pomeranče, část si odložíme na ozdobu, navrstvíme želatinový krém a ozdobíme dílky pomeranče.