Koláč s pomeranči a smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Cukr krupice
  • 140 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr krupice
  • 500 ml Pomerančová šťáva
  • 100 ml Voda pitná
  • 200 ml Smetana na šlehání
  • 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Pomeranče
  • 2 ks Vaječný žloutek sušený
  • 8 plátek Želatina bílá plátky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 391 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 15 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 80.1 mg
  • Draslík 251.1 mg
  • Vláknina 4668.2 mg
  • Vitamín A 4668.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 56.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech potřeme 20 g másla. Koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.

  • 2

    Zbylé změklé máslo utřeme s cukrem, poté přidáme ostatní suroviny na těsto a vypracujeme dohladka. Zpracované těsto rozválíme a přeneseme na plech. Těsto propícháme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut.

  • 3

    V mezičase oloupeme pomeranče, rozdělíme je na dílky a odblaníme. Cukr utřeme se žloutky do krému. Plátky želatiny namočíme do vody. Z pomerančové šťávy 2 polévkové lžíce dáme vařit a vložíme do ní vymačkané želatinové plátky, už nevaříme! Necháme želatinu rozpustit.

  • 4

    Do krému vmícháme vychladlou želatinu a postupně pomerančovou šťávu. Dobře promícháme a necháme vychladnout v chladničce. Jakmile začne krém želírovat, přimícháme dobře ušlehanou smetanu. Necháme úplně ztuhnout.

  • 5

    Koláč vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout. Kolem těsta utvoříme okraj z pruhu z pečicího papíru. Koláč poklademe dílky pomeranče, část si odložíme na ozdobu, navrstvíme želatinový krém a ozdobíme dílky pomeranče.

Komentáře k receptu