Slávky grilované se sýrem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 195 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 6 g
- Sodík 498 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 39.5 mg
- Draslík 451.9 mg
- Vláknina 350 mg
- Vitamín A 350 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slávky nasypeme do dřezu, drátěnkou z nich odstraníme všechny nečistoty a cizopasníky. Vyhodíme úlomky lastur a mušle, které nejsou pevně zavřené. Těsně před vařením stáhneme prsty z mušlí „vousy“ a vyhodíme je. Nestahujeme je předem, slávky by zahynuly a nehodily by se k jídlu – vaříme pouze živé mušle. Několikrát je propláchneme ve studené vodě.
-
2
Při vaření by se měly úplně otevřít. Ty, které se neotevřou, bez váhání vyhodíme. V žádném případě se je nesnažíme otvírat silou.
-
3
Slávky i víno dáme do kastrolu. Přikryjeme a 5 minut vaříme, než se mušle otevřou. Průběžně protřepáváme.
-
4
Slávky vybereme lžící s otvory. Tekutinu, ve které se mušle vařily, vylijeme.
-
5
Nastrouháme Parmezán, rozmačkáme česnek. V míse smícháme olej s pěti lžícemi sýra a s česnekem, směs odložíme stranou.
-
6
Když slávky trochu vystydnou, vyloupeme je. Neotevřené mušle vyhodíme. Křídla lastur oddělíme, polovinu jich vyhodíme, zbytek rozložíme do jedné vrstvy do velké mělké zapékací misky.
-
7
Do každé lastury vložíme maso slávky, na něj trochu sýrové směsi.
-
8
Zapékací mísu umístíme asi 10 cm pod horký gril a grilujeme asi 2 minuty, až se sýr začne tavit.
-
9
Posypeme zbytkem sýra a petrželkou. Podáváme teplé.