Šťavnaté borůvkové muffiny
Suroviny
- 200 g Borůvky
- 100 g Cukr třtinový
- 250 g Mouka polohrubá
- 150 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Cukr vanilka
- 3 ks Pomeranč červený
- 1 ks Kypřící prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 0.08 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 690 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 35 g
- Sodík 107 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 86 g
- Cholesterol 167.7 mg
- Draslík 178.1 mg
- Vláknina 7131.2 mg
- Vitamín A 7131.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Červené pomeranče (pokud možno chemicky neošetřené) dobře omyjeme a osušíme. Z jednoho pomeranče nastrouháme kůru. Ze všech 3 pomerančů vymačkáme štávu a přecedíme ji, abychom odstranili ze šťávy zrníčka. Borůvky omyjeme a necháme okapat. V míse utřeme máslo, cukr a vejce do pěny. Poté přimícháme pomerančovou kůru a šťávu ze tří pomerančů. Za stálého šlehání přisypeme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí. Těsto důkladně vyšleháme, mělo by být polotuhé, v případě potřeby přidáme 2 - 3 lžíce pomerančové šťávy. Nakonec do těsta zlehka zapracujeme suché borůvky.
-
2
Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem, vysypeme polohrubou moukou a naplníme je těstem do dvou třetin. Dáme péct do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme je do zlatova přibližně 25 - 30 minut. Upečené mufiny necháme vychladnout asi 3 minuty, poté je vyjmeme, vložíme do papírových košíčků, posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.