Arménský koláč s ořechy a hrozinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 300 g Ořechy vlašské
  • 300 g Hrozinky
  • 450 g Cukr krupice
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 480 ml Voda pitná
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 909 kcal
  • Sacharidy 104 g
  • Tuky 196 g
  • Sodík 24 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 102 g
  • Cholesterol 55.9 mg
  • Draslík 202.1 mg
  • Vláknina 9516.7 mg
  • Vitamín A 9516.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z polohrubé mouky, 350 - 400 ml vody a špetky soli vypracujeme těsto a necháme ho chvíli odpočinout. Umeleme jádra vlašských ořechů, na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme opláchnuté hrozinky a na mírném ohni je podusíme, dokud nenabobtnají. Poté pánev sundáme z ohně, přidáme cukr s mletými ořechy a směs důkladně zamícháme.

  • 2

    Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly a rozválíme do čtyř tenkých obdélníkových placek o velikosti plechu na pečení. Na plech položíme pečicí papír, na něj první placku, dobře ji pomažeme máslem, rozložíme na ni třetinu ořechovo-hrozinkové směsi, zakryjeme druhou plackou, opět namažeme máslo i směs, stejně tak na třetí placku. Koláč zakryjeme čtvrtou plackou, okraje zahneme. Potřeme žloutkem rozmíchaným se lžící teplé vody, povrch nožem propícháme na několika místech a koláč poté dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme do zlatova 25 - 35 minut. Mezitím svaříme 80 ml vody a 3 lžíce cukru na hustý sirup.

  • 3

    Upečený koláč vyndáme z trouby, naříznutá místa nožem zvětšíme a vlijeme do nich část cukrového sirupu, druhou částí potřeme celý povrch a necháme na horkém koláči vytvořit krustu.

  • 4

    Koláč necháme trochu vychladnout, následně ho naporcujeme a podáváme k čaji nebo kávě.

Komentáře k receptu