Voňavé knedlíčky s hříbky
Suroviny
- 200 g Hříbky čerstvé
- 50 g Slanina vepřová
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 7 ks Rohlíky bílé
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Šalotka
- 3 špetka Kmín drcený
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Mléko plnotučné
- 0.18 polévková lžíce Olej olivový
- 1.22 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 464 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 17 g
- Sodík 245 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 83.4 mg
- Draslík 558.9 mg
- Vláknina 7292.3 mg
- Vitamín A 7292.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 397.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Oloupané šalotky pokrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. Bílé rohlíky nakrájíme na kostičky.
-
2
V pánvi rozpálíme máslo (2.5 lžíce) s olejem (2 lžíce), na něm osmažíme šalotku dorůžova, přidáme pokrájené rohlíky, promícháme a vše osmažíme dozlatova. Stále mícháme a dáváme pozor, aby se nic nepřipálilo. Z pánve vše dáme do mísy.
-
3
V druhé pánvi vysmažíme slaninu dozlatova, slaninu vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme ji do mísy k rohlíkům. V misce rozšleháme vejce v plnotučném mléce a zalijeme osmažené rohlíky s šalotkou. Promícháme a necháme rozmočit.
-
4
Ke zbylému omastku přidáme máslo (1 lžíce) a když se rozpustí, přidáme pokrájené hříbky. Vydusíme je z vlastní šťávy, ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem a vysmažíme dozlatova. Necháme je trochu vychladnout a vyklopíme do mísy k namočeným rohlíkům. Promícháme a vařečkou vzniklé těsto dobře zpracujeme. Z těsta odkrajujeme pomocí lžíce hromádky těsta a v dlaních vytvoříme malé knedlíčky přibližně o průměru 4-5 cm.
-
5
V hrnci přivedeme k varu 0.7 dl - 1 litr vody. Nad vodu postavíme síťku, na ni poklademe knedlíčky, hrnec zakryjeme poklicí a knedlíčky vaříme v páře podle velikosti 10-12 minut.
-
6
Uvařené knedlíčky rozkrojíme, dáme na talíře, pokapeme rozpuštěným máslem a servírujeme.