Kynuté slané záviny
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 373 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 13 g
- Sodík 342 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 118.8 mg
- Draslík 113.8 mg
- Vláknina 3420 mg
- Vitamín A 3420 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 270.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy prosejeme hrubou mouku. Přidáme celé vejce, žloutek, sůl, rozpuštěné vlahé máslo a vykynutý kvásek. Vše promícháme a důkladně vypracujeme. Mísu s těstem zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout 45-60 minut.
-
2
Na vál rozprostřeme velkou čistou utěrku. Poprášíme ji 1-2 lžícemi mouky. Polovinu vykynutého těsta dáme na utěrku, rozválíme ho na placku ve tvaru obdélníku silnou asi 1.5-2 cm. Poté pomocí utěrky těsto stočíme do závinu a opatrně položíme na plech vyložený pečícím papírem. Takto zhotovíme i druhý závin, který dáme na plech k prvnímu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova přibližně 20-30 minut. Hotové záviny vyjmeme z trouby. Po krátkém vychladnutí je krájíme na plátky, které podáváme jako přílohu k omáčkám nebo pečenému masu.