Vepřový pajšl se smetanou
Suroviny
- 220 g Játra vepřová
- 75 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 400 g Vepřové plíce
- 75 g Sádlo škvařené
- 250 g Vepřové srdce
- 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 1 ks Vepřový jazyk
- 3 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 1.7 l Voda pitná
- 5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1351 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 106 g
- Sodík 882 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 871.9 mg
- Draslík 1021.8 mg
- Vláknina 4070.7 mg
- Vitamín A 4070.7 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.9 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 60.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a dobře umyté vepřové vnitřnosti (srdce, plíce, játra, jazyk) dáme do hrnce, zalijeme je 1.7 litru vody, přidáme očištěnou celou cibuli, česnek, bobkový list, nové koření, celý pepř, omytou snítku tymiánu, snítku rozmarýnu a sůl. Maso vaříme pod poklicí doměkka minimálně 90-100 minut.
-
2
Uvařené maso vyjmeme z vývaru. Poté vývar přecedíme přes jemné síto do druhého hrnce. Jazyk omyjeme pod studenou vodou a oloupeme. Plíčka oddělíme od průdušnic, ze srdce a jater odstraníme blány a žilky. Všechno maso nakrájíme na širší nudličky.
-
3
V dalším hrnci rozehřejeme sádlo s máslem, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého šlehání přilijeme chladný masový vývar (1 litr) a pomalu za stálého míchání omáčku vaříme 10 minut. Dochutíme ji solí, cukrem, bílým pepřem a octem. Vložíme do ní pokrájené maso, promícháme a pomalu vaříme dalších 5 minut. Nakonec přidáme 4 dl smetany, necháme povařit asi 1 minutu a plíčka odstavíme z plotny. Ještě vyšleháme 1 dl smetany na tuhou šlehačku.
-
4
Plíčka s omáčkou dáme na talíře, každou porci ozdobíme kopečkem šlehačky a servírujeme.