Dortíky se smetanovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Cukr krupice
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 5 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 25 g Tuk
  • 60 g Cukr krupice
  • 10 g Cukr vanilka
  • 100 g Šlehačka ve spreji
  • 15 ml Voda pitná
  • 400 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 669 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 17 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 349.1 mg
  • Draslík 106.3 mg
  • Vláknina 1611.7 mg
  • Vitamín A 1611.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Formičky na košíčky vymažeme tukem a dáme zatím stranou. Do mísy vsypeme mouku, cukr, kypřící prášek, promícháme, přidáme měkké máslo, lžíci vody a vypracujeme hladké těsto. Těstem vysteleme formičky, zatížíme keramickými kuličkami, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 15 minut. Vyjmeme kuličky a pečeme dalších 10 minut. Formičky vyndáme z trouby a necháme chladnout.

  • 2

    Vyšleháme žloutky s cukrem, v rendlíku zahřejeme smetanu s vanilkovým cukrem, odstavíme z ohně, zašleháme žloutkovou směs, zahříváme, až směs zhoustne. Nevaříme, žloutky by se srazily. Směs nalijeme do formiček s těstem a necháme vychladnout.

  • 3

    Před podáváním vychladíme v lednici, vyklopíme na talířky, ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Komentáře k receptu