Zapékané brambory se salámem
Suroviny
- 600 g Brambory
- 250 g Šunkový salám
- 30 g Kopr čerstvý
- 150 g Sýr Parmezán
- 70 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kari koření
- 2 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 2 dl Zakysaná smetana
- 2 dl Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 40 g
- Sodík 734 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 209.2 mg
- Draslík 739.8 mg
- Vláknina 7815.4 mg
- Vitamín A 7815.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 270.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané brambory omyjeme, spolu s oloupanou cibulí a česnekem nakrájíme na tenké plátky. Šunkový salám oloupeme a pokrájíme na středně silná kolečka. V pánvi na rozpáleném másle osmahneme do zlatova cibuli, vložíme česnek a stáhneme ze sporáku.
-
2
Na dno pečicí formy rozložíme osmaženou cibuli s česnekem. Na ně naskládáme brambory, potom salámová kolečka, brambory a opět salám. V misce metlou prošleháme vejce, kysanou smetanu a mléko. Vše osolíme, opepříme, přidáme kari koření a přelijeme směsí suroviny ve formě.
-
3
Nakonec posypeme drobně nasekaným koprem, jemně nastrouhaným sýrem a vložíme do nahřáté trouby. Při 170 stupních pečeme 30 - 35 minut. Po upečení krájíme na porce a rozdělíme na jednotlivé talíře.