Pečená vejce ve smetanové omáčce
Suroviny
- 60 g Sýr Eidam cihla 30%
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Hořčice
- 6 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cibule
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř bílý
- 7 dl Voda pitná
- 3 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1 dl Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 713 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 66 g
- Sodík 325 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 471 mg
- Draslík 242.8 mg
- Vláknina 2345.2 mg
- Vitamín A 2345.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 132 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V rendlíku v 7 dl vody uvaříme 6 vajec natvrdo. Vaříme je 9-10 minut, vychlazená vejce oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Tvrdý sýr jemně nastrouháme. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Cibule očistíme a pokrájíme na kolečka. V pánvi rozehřejeme máslo (50 g), cibuli zpěníme a usmažíme ji dozlatova.
-
2
V misce vyšleháme sladkou i zakysanou smetanou, ochutíme ji solí, pepřem, hořčicí. V rendlíku rozehřejeme máslo (60 g), přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Přidáme ochucenou smetanu a za stálého šlehání pomalu uvaříme omáčku dohladka. Vaříme ji přibližně 10 minut. Poté omáčku odstavíme z plotny a vmícháme do ní nastrouhaný sýr. Cibuli vložíme do pekáčku vytřeného máslem (50 g), na ně poklademe čtvrtky vajec, zalijeme je připravenou omáčkou a dáme je do předehřáté trouby na 220 °C péct. Pečeme přibližně 20 minut dozlatova. Porce dáme na talíře, posypeme pažitkou a hned servírujeme.