Kynuté lívance
Suroviny
- 50 g Tvaroh tvrdý
- 20 g Máslo čerstvé
- 10 g Droždí
- 300 g Mouka polohrubá
- 2 ml Olej rostlinný
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Citronová kůra
- 5 dl Mléko polotučné
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 5 polévková lžíce Povidla švestková
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 637 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 27 g
- Sodík 169 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 134.8 mg
- Draslík 164.6 mg
- Vláknina 5774.2 mg
- Vitamín A 5774.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ohřejeme si asi 1,5 dl mléka, aby bylo vlahé a přidáme lžičku cukru a 10 g droždí. Necháme vykynout.
-
2
Ve zbylém mléce rozšleháme vejce, přidáme špetku soli, rozpuštěné máslo,citronovou kůru, cukr a kvásek z droždí. Zamícháme důkladně mouku a necháme vykynout.
-
3
Až těsto nabyde dvojnásobného objemu, pak můžeme začít péct v rozpáleném vymaštěném lívanečníku na oleji tenké lívance. Po upečení je vrstvíme na předehřátou mísu, aby zůstaly teplé.
-
4
Hotové je potíráme povidly či zavařeninou, hojně je posypeme natrouhaným tvarohem a ozdobíme sladkou smetanou.