Omáčka rajčatová
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 140 g Máslo čerstvé
- 50 g Mrkev kořen
- 150 g Rajčata
- 50 g Cukr krupice
- 50 g Petržel kořen
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 0.5 l Vývar z hovězích kostí
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 435 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 33 g
- Sodík 652 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 48.3 mg
- Draslík 748 mg
- Vláknina 4630 mg
- Vitamín A 4630 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Umytou kořenovou zeleninu spolu s cibulí oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme do kastrolu na 100 g rozehřátého másla. Přidáme hladkou mouku, zamícháme, ještě krátce opékáme, poté zalijeme vývarem, přidáme cukr, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, ocet a rajčatový protlak. Zamícháme, přivedeme k varu a mírném ohni vaříme asi hodinu. Následně omáčku přecedíme.
-
2
Rajčata spaříme, oloupeme a vymačkáme z nich jadérka. Dužinu krájíme na drobné kostičky, krátce je podusíme na 40 g másla a přidáme do hotové omáčky. Je-li třeba, přisolíme.