Zeleninový nákyp s masovými kuličkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 400 g Mrkev kořen
  • 400 g Pórek
  • 300 g Sýr smetanový tavený 45%
  • 400 g Vepřové maso mleté
  • 250 g Créme fraiche
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 stroužek Česnek
  • 4 l Voda pitná
  • 1 l Vývar z hovězích kostí
  • 0.07 dl Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1204 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 87 g
  • Sodík 1230 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 438.5 mg
  • Draslík 2385.3 mg
  • Vláknina 20856.4 mg
  • Vitamín A 20856.4 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.7 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory ve slupce uvaříme, scedíme, necháme vychladnout. Potom je oloupeme, nakrájíme na tenké plátky. Bílou část pórku nakrájíme na kolečka, mrkev na tenké kostičky, vhodíme do horké vody a povaříme 5 minut.

  • 2

    Mleté maso smícháme se solí, pepřem, prolisovaným česnekem, strouhankou a vejci. Rukami tvarujeme malé kuličky, které opečeme ze všech stran v pánvi na rozehřátém oleji.

  • 3

    Zahřejeme créme fraiche spolu s vývarem, přidáme tavený sýr a na mírném ohni, za stálého míchání uvaříme hustý krém. Stáhneme ze sporáku, vmícháme žloutky, okořeníme jemně nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.

  • 4

    Pekáček vymažeme máslem, naskládáme vrstvu brambor, přelijeme částí omáčky. Další vrstvu tvoří připravené mrkvové kostičky, které také přelijeme trochou omáčky. Opět rozložíme brambory, přelijeme omáčkou, potom dáme pórek a také omáčku. Na povrch naskládáme opečené masové kuličky a polijeme zbylou omáčkou.

  • 5

    Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při teplotě 220°C 30-35 minut. Ještě teplé jídlo nakrájíme na porce, pokládáme na jednotlivé talíře a ozdobíme drobně nasekanou zelenou častí jarní cibulky.

Komentáře k receptu