Bezlepkové medovníčky
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Med včelí
- 170 g Cukr moučkový
- 180 g Cukr moučkový
- 360 g Mouka bezlepková
- 30 g Kakao
- 1 kávová lžička Škrob kukuřičný bezlepkový
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kypřící prášek bezlepkový
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 599 kcal
- Sacharidy 117 g
- Tuky 11 g
- Sodík 64 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 116 g
- Cholesterol 132.7 mg
- Draslík 71.3 mg
- Vláknina 188.3 mg
- Vitamín A 188.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosejeme 360 g bezlepkové mouky s bezlepkovým kypřícím práškem a bezlepkovým perníkovým kořením. Přidáme 50 g změklého másla, 180 g moučkového cukru, 3 celá vejce, 50 g medu a 30 g kvalitního kakaa.
-
2
Směs v míse promícháme a trochu vypracujeme. Vyklopíme na vál a těsto dobře uhněteme. Musí být vláčné a hladké. Vyválíme z něj placku silnou asi 3-4 mm. Formičkami vykrajujeme různé malé tvary (srdíčka, hvězdičky, květy..). Medovníčky položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
-
3
Upečené medovníčky hned potíráme rozšlehaným bílkem. Když vychladnou, ozdobíme je bílkovo-citrónovou polevou: v misce rozmícháme 1 bílek, 170 g moučkového cukru 0.5 lžíce citronové šťávy a 1 lžičku bezlepkového škrobu. Vše dobře vymícháme, dáme do sáčku na zdobení a medovníčky ozdobíme podle vlastní fantazie.