Rizoto zeleninové s chřestem
Suroviny
- 50 g Hrášek
- 20 g Máslo čerstvé
- 200 g Rýže loupaná
- 30 g Sýr Parmezán
- 10 g Petržel - nať
- 10 g Bazalka
- 100 g Fazolové lusky zelené
- 10 g Estragon
- 150 g Chřest zelený
- 10 g Roketa
- 750 ml Masový vývar
- 2 ks Artyčoky
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Šalotka
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 660 kcal
- Sacharidy 120 g
- Tuky 103 g
- Sodík 1337 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 118 g
- Cholesterol 11.1 mg
- Draslík 2514.4 mg
- Vláknina 64872 mg
- Vitamín A 64872 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 98.9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest omyjeme, oloupeme jeho dolní část a pokrájíme chřestové výhonky na kousky. Hlavičky chřestu dáme stranou. Odřízneme tvrdé špičky listů z artyčoků, rozčtvrtíme artyčoky a vložíme je do vody s citronovou šťávou. Omyjeme mrkev, oškrábeme ji a pokrájíme na kostičky. Šalotku oloupeme a nasekáme nadrobno. Odkrojíme oba konce z fazolek a pokrájíme je na stejně velké kousky.
-
2
Do hrnce vlijeme olej a zahřejeme. Vhodíme na něj šalotku a necháme ji zesklovatět. Postupně vkládáme a opékáme zeleninu, jenom hrášek a hlavičky chřestu ponecháme stranou.
-
3
Přisypeme rýži, osolíme a opepříme.
-
4
V dalším hrnci přivedem k varu masový vývar. Asi čtvrtinu vroucího vývaru vlijeme do zeleninovo-rýžové směsi. Vaříme asi 20 minut. Přiléváme další vývar a mícháme. Nakonec po 10 minutách přidáme i hrášek a hlavičky chřestu. Jakmile rýže vsákne tekutinu, je rizoto hotové.
-
5
Nakonec před podáváním rizoto posypeme nastrouhaným parmezánem a nadrobno nasekanými bylinkami, bazalkou, petrželkou, estragonem a roketou.