Česnekový kynutý koláč ze syrových brambor
Suroviny
- 400 g Brambory
- 800 g Mouka pšeničná hrubá
- 20 g Droždí
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Cukr krupice
- 5 stroužek Česnek
- 0.5 dl Mléko polotučné
- 1 dl Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 641 kcal
- Sacharidy 112 g
- Tuky 13 g
- Sodík 304 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 55.3 mg
- Draslík 395.9 mg
- Vláknina 10286.8 mg
- Vitamín A 10286.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané syrové brambory jemně nastrouháme do mísy, zalijeme je horkým mlékem, promícháme je a necháme zchladnout.
-
2
V misce si rozmícháme kvasnice, přidáme k nim špetku cukru s 1 dl vlažného mléka. Vykynutý kvásek přidáme k bramborům spolu s moukou, solí, rozetřeným česnekem, černým pepřem, majoránkou a vejcem. Těsto důkladně promícháme.
-
3
Plech vytřeme sádlem, na něj nalijeme a uhladíme těsto. Pečeme v troubě, předehřáté na 240°C přibližně 20 minut, poté snížíme teplotu na 180°C a koláč dalších 25 minut dopečeme.
-
4
Do zlatova upečený koláč pokrájíme na kostky, potřeme ho rozpuštěným másle a servírujeme.