Lasagne s kuřecím masem a žampiony
Suroviny
- 100 g Játra kuřecí
- 25 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Parmezán
- 200 g Žampiony čerstvé
- 250 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 100 g Šunka parmská
- 300 g Mleté kuřecí maso
- 25 g Mouka pšeničná hladká
- 500 g Lasagne
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 3 dl Mléko polotučné
- 1 dl Víno červené
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 984 kcal
- Sacharidy 110 g
- Tuky 33 g
- Sodík 1097 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 183.5 mg
- Draslík 602.3 mg
- Vláknina 3276 mg
- Vitamín A 3276 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji nadrobno. Žampiony očistíme, opláchneme studenou vodou a okapané nakrájíme na malé kousky. Konzervovaná rajčata necháme okapat a nakrájíme je na kousky.
-
2
Šunku rozkrájíme nadrobno. Kuřecí játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky.
-
3
V nízkém hrnci z másla a mouky připravíme světlou jíšku, do které přimícháme mléko, dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí a bešamelovou omáčku za občasného míchání 5 minut povaříme.
-
4
V hrnci rozehřejeme olej a za stálého míchání v něm osmažíme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a kousky žampionů. Pak přidáme mleté kuřecí maso, nakrájená játra a šunku a vše mícháme a opékáme ještě přibližně 10 minut. Do směsi pak přidáme nakrájená rajčata, přilijeme víno a protlak, opepříme, osolíme a za občasného míchání dusíme pod pokličkou přibližně 30 minut.
-
5
Zapékací mísu vytřeme olejem a na dno rozložíme plátky lasagní. Na ně rozetřeme vrstvu masové směsi a na ni bešamelovou omáčku. Pak opět dáme plátky lasagní, masovou směs, omáčku a tak pokračujeme do vyčerpání všech surovin. Horní vrstva by měla být bešamelová omáčka, kterou ještě posypeme nastrouhaným parmezánem.
-
6
Zapékací mísu vložíme do trouby, předehřáté na 190 stupňů a lasagně zapékáme přibližně 35 minut, až mají zlatavou barvu. Pak je rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.