Kynutý bramborový koláč se slaninou
Suroviny
- 200 g Brambory vařené ve slupce
- 50 g Máslo čerstvé
- 200 g Slanina vepřová
- 50 g Sýr Ementál (Primátor)
- 2 g Sůl
- 8 g Sůl
- 10 g Cukr krupice
- 300 g Mouka polohrubá
- 2 g Muškátový oříšek
- 10 g Droždí
- 30 g Pažitka
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 dl Mléko polotučné
- 3 dl Smetana 16% (pochoutková)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 613 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 37 g
- Sodík 1110 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 191.2 mg
- Draslík 405 mg
- Vláknina 7522 mg
- Vitamín A 7522 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z droždí, teplého mléka, lžíce cukru, 2 lžic mouky a špetky soli necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, máslo a vejce, přilijeme kvásek a uhněteme hladké těsto, které necháme 2 hodiny vykynout. Zatím na oleji opečeme nakrájenou slaninu a na ní zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno. Necháme vystydnout, přidáme nastrouhané vařené brambory, vejce, vmícháme smetanu, pažitku a nastrouhaný sýr, muškátový oříšek a sůl.
-
2
Vykynuté těsto rozválíme na plát, vložíme do máslem vymazané formy tak, aby okraje trochu přesahovaly formu. Naplníme bramborovou směsí a pečeme ve středně vyhřáté troubě 35 minut, až povrch začne zlátnout.