Dezert s kardamonem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 300 g Listové těsto
  • 150 g Cukr krupice
  • 5 g Kardamom
  • 5 g Skořice mletá
  • 40 g Mouka kukuřičná
  • 600 ml Mléko plnotučné
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 357 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 41 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 203.9 mg
  • Draslík 63.5 mg
  • Vláknina 2313.8 mg
  • Vitamín A 2313.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 465.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Listové těsto rozválíme na kulatý plát, rozložíme do dortové formy, dno pokryjeme alobalem a zatížíme (např. keramickými kuličkami). Necháme v chladnu 15 minut uležet. Zatím v rendlíku smícháme mléko, kardamon a skořici, směs přivedeme k varu a odstavíme, necháme vychladnout.

  • 2

    Korpus koláče pečeme ve středně vyhřáté troubě 15 minut, potom odstraníme alobal i zátěž a pečeme ještě 5 minut.

  • 3

    V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, vmícháme mouku a přes síto přecezené mléko. Nakonec do žloutkové směsi opatrně vmícháme sníh z bílků a náplň nalijeme na předpečený korpus. Pečeme při 180 stupních 20 minut dozlatova, potom teplotu snížíme na 100 stupňů a koláč pozvolna dopečeme ještě hodinu. Koláč podáváme vychladlý.

Komentáře k receptu