Francouzská cibulačka podle Ramsaye
Suroviny
- 400 g Cibule
- 75 g Máslo čerstvé
- 150 g Sýr Gruyére
- 4 krajíc Bageta
- 1.5 ks Cibule
- 1.5 ks Mrkev kořen
- 1.5 ks Pórek
- 2 ks Bobkový list
- 1.5 ks Bobkový list
- 3 ks Celer řapíkatý
- 1.5 ks Tymián čerstvý
- 1.5 ks Kuřecí skelety
- 4.5 stroužek Česnek
- 2.25 l Voda pitná
- 650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Ocet Sherry
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2885 kcal
- Sacharidy 524 g
- Tuky 44 g
- Sodík 209 mg
- Bílkoviny 91 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 63.8 mg
- Draslík 666.2 mg
- Vláknina 60220.6 mg
- Vitamín A 60220.6 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 58.6 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dáme ohřát hnědý kuřecí vývar.
-
2
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a bobkové listy a za občasného míchání cibuli opečeme dozlatova. Dáváme pozor, aby se nepřipálila, musí pouze zkaramelizovat. Když je hotová, pokapeme ji octem a zamícháme, aby se ze stěn hrnce uvolnila přichycená vrstva. Posypeme moukou a několik minut zahříváme. Zalijeme horkým vývarem, přivedeme k varu, plamen stáhneme a vaříme asi 30 minut.
-
3
Troubu předehřejeme na 240°C. Polévku rozdělíme do zapékacích misek, navrch každé misky položíme plátek bagety a zasypeme sýrem gruyère.
-
4
Misky s polévkou dáme na plech, vložíme do horké trouby a zapečeme. Polévka začne probublávat bagetou, ta do sebe vstřebá tekutinu a vytvoří na povrchu příjemnou křupavou vrstvu. Sýr se roztaví a získá zlatohnědou barvu.
-
5
Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:
-
6
Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.
-
7
Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.
-
8
Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.
-
9
Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.