Telecí hřbet s bramborovým salátem
Suroviny
- 200 g Tuňák v oleji
- 20 g Petržel - nať
- 200 g Majonéza
- 1000 g Telecí plec
- 20 g Ančovičky konzervované
- 50 g Kapary
- 250 g Mascarpone
- 200 ml Víno bílé
- 4 ks Brambory
- 0.5 ks Celer bulvový
- 2 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Šalotka
- 2 ks Ančovičky konzervované
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1.41 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- 1 polévková lžíce Ocet vinný červený
- 2 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1474 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 103 g
- Sodík 1625 mg
- Bílkoviny 87 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 259.4 mg
- Draslík 1832.1 mg
- Vláknina 14677.2 mg
- Vitamín A 14677.2 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.7 mg
- Vitamín E 7.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme cibuli, posekáme ji nadrobno. Oškrábeme cibuli a celer, nakrájíme na kostičky. Nasekanou cibuli, kostičky mrkve a celeru vložíme do pekáčku. Dále oloupeme stroužky česneku a nasekáme nadrobno. Na kousky nakrájíme ančovičky a tuňáka, přidáme k zelenině v pekáči. Z jednoho citronu oloupeme kůru. Všechno lehce promícháme. Maso z telecího hřbetu natřeme dijonskou hořčicí, osolíme a opepříme. Připravíme pánev, na které rozpálíme olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečeme. Orestované maso pak vložíme do pekáčku na vrstvu zeleninové směsi. Přilijeme na něj 4 lžíce olivového oleje. Troubu předehřejeme na 180 °C a maso s pekáčkem vložíme dovnitř. 35 minut pečeme. Pak hotové maso odložíme stranou a počkáme, dokud nevychladne.
-
2
Nachystáme omáčku. Do pekáčku, v němž jsme předtím připravovali pečené maso se zeleninou, vložíme k zelenině máslo a přelijeme bílým vínem. Svaříme, dokud se tekutina neodvaří. Pak přendáme do mísy a rozmixujeme. Vložíme k rozmixované směsi majonézu a znovu mixujeme. Pak omáčku přepasírujeme přes připravené sítko. Na závěr do ní přidáme sýr mascarpone a promícháme. Dosolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem.
-
3
Připravíme salát. V osolené vodě uvaříme brambory a pak je pokrájíme na kostky, které vsypeme do mísy. Přidáme k ním nasekané kapary, pokrájené ančovičky , na jemno nasekanou šalotku a petrželovou nať, osolíme a opepříme. Vlijeme olivový olej a přidáme vinný ocet. Nakonec promícháme.
-
4
Vychladlé upečené telecí maso nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovým salátem jako přílohou. Přelijeme studenou omáčkou. Ozdobíme ještě kousky ančoviček, pokapeme olivovým olejem a a opepříme.